Her geçen gün hızla ilerleyen ve gelişen teknoloji alanında son zamanlarda çok merak edilen artırılmış gerçeklik konusunu gelin birlikte inceleyelim.
Teknolojide yaşanan gelişmeler sonucunda insanlar hayatlarında birçok yenilik ve değişiklikler ile karşılaşıyorlar. Tüm sektörler teknolojinin hızla gelişmesinden üzerlerine düşen payı alarak işlerinde kolaylıklar ve hızlanmalar yaşıyorlar. Birçok insanın hayal bile edemediği gelişmelerin yaşandığı teknoloji dünyasında son zamanlarda en çok merak edilen ve araştırılan konulardan birisi de artırılmış gerçeklik hakkında olmaktadır. Size bu yazımızda bu teknoloji hakkında kafanızda oluşan tüm soruların cevaplarını bulmanıza yardımcı olmaya çalışacağız.
Dijital bir çağda yaşadığımız herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Evlerde, işyerlerinde, okullarda kısacası insanların yaşam alanlarının hepsinde teknolojinin gelişiminin izlerini görmekteyiz. Özellikle mobil internet ve kablosuz ağ teknolojisinin geliştirilmesi ile birlikte birçok üründe insan kullanımının yerini cihazlar almaya başlamaktadır. Üretim, eğitim, sağlık ve daha akıllara gelen tüm sektörlerde teknolojiden faydalanılmaktadır. İnsanlar tarafından çokça merak edilen artırılmış gerçeklik teknolojisini basitçe anlatmak gerekirsek bilgisayar ve akıllı cep telefonları yardımıyla sanal ürünlerin fiziksel dünyaya entegre edilmesi demektir.
Gerçekte var olan nesnelerin bilgisayar ortamında ses, görüntü, grafik, görsellik katılarak geliştirilmesi ile gerçek dünyadan ayrılmadan bir dijital dünya oluşturulması anlamına da gelmektedir. Tüm dünyada Augmented Reality olarak bilinen ve kısaca AR teknolojisi diye adlandırılmaktadır.
Artırılmış Gerçeklik Nasıl Çalışır?
Günümüzde teknoloji anlamında birçok yeni terim insanların hayatına girmeye başladı. İnternet kullanıcılarının en çok merak ettiği konulardan olan Web 4,0, Nesnelerin İnterneti, Yapay Zekâ, Sanal Gerçeklik kavramlarının arasına şimdi de artırılmış gerçeklik girmeye başladı. Teknoloji meraklıları bu sistemin ne olduğunu, nerelerde karşılaşacaklarını, nasıl çalıştığını çokça merak etmektedirler. Son zamanlarda hayli popüler hale gelen Augmented Reality teknolojisinin nasıl çalıştığını sizlere kısaca aktarmaya çalışacağız.
Augmented Reality sistemi kısaca AR teknolojisi diye bilinmektedir. AR teknolojisinin çalışabilmesi için bulunduğunuz ortamda kablosuz internet erişiminin mutlaka olması gerekiyor. Aynı zamanda artırılmış gerçeklik çalıştıracağınız akıllı cihazlarda (akıllı cep telefonları, tablet, gözlük) hangisinde açılacaksa sistemin kurulması gerekmektedir. Özel geliştirilmiş yazılımlar yardımıyla AR teknolojisi için tasarlanan görselin ilgili cihaz tarafından algılanması sonrası bulunduğunuz ortama yeni bir görüntü modeli, video ya da animasyonu yansıması sağlanır. AR teknolojisi ile birlikte gerçek dünyada var olan bir nesnenin üzerine animasyon ya da yeni bir modelleme yaparak tahmin edemeyeceğiniz bir dijital ortamın oluşmasını gözlemlersiniz. Günümüzde birçok alanda kullanılan bu teknoloji kullanıcılarına inanılmaz avantaj ve kolaylıklar sağlamaktadır.
Artırılmış Gerçekliğin Kullanım Alanları Nelerdir?
AR teknolojisinin kullanıldığı birbirinden farklı birçok sektör bulunmaktadır. Kullanım potansiyeli neredeyse sonsuz olduğu düşünülen bu teknolojiyi ülkemizde pek çok firma araştırma geliştirme çalışmalarında çokça kullanmaya başlamışlardır. Dijital pazarlama şirketleri ve teknoloji ürünleri üzerine üretim yapan şirketlerin bu teknolojiden hayli fazlaca yararlandıkları bilinmektedir. Şimdi sizlere Augmented Reality teknolojisinin kullanıldığı alanlara birkaç tane örnek ile açıklayalım.
- E-ticaret sektörü: AR teknolojisinin en fazla kullanıldığı sektörlerin başında E-ticaret siteleri geliyor. Müşteriler ürün satın almadan önce satın alacakları ürünün en gerçekçi haliyle incelemelerine olanak sağlamaktadır. Dünyanın uzak bölgesindeki bir ürünü sanki fiziksel olarak inceliyormuş hissini size verir ve böylelikle alışveriş yapmanızda karar vermenizi kolaylaştırır.
- Haritalama ve Gezinme Yöntemleri: AR teknolojisi ile bir ülkeyi gezebilir, gitmek isteyip de gidemediğiniz bir müzeyi ya da sergiyi yerinde ziyaret ediyormuş gibi gezmenizi sağlar.
- Eğitim ve Öğretim Alanları: Teknolojinin gelişmesi ile birlikte eğitim ve öğretim alanında artırılmış gerçeklik sıkça kullanılmaya başlanıldı. Örnek verecek olursak ders kitaplarını tabletinizde taradığınızda kitap içeriğinde bulunan görselleri 3D görüntüleyebilir ve her noktadan görseli inceleyebilme imkânına sahip olabilirsiniz.
- Endüstriyel Alanlar: AR teknolojisi ile birlikte endüstriyel alanlarda çalışan insanların bakım ve onarım çalışmalarında işlemlerini hızlı bir biçimde tamamlandığı ve üretkenliğin artmasını sağladığı yapılan çalışmalar ile tespit edilmiştir.
- Eğlence ve Oyun Sektörü: AR teknolojisinin belki de en çok kullandığı alanlardan biri de eğlence ve oyun sektörüdür. Oynadığınız oyunlardan daha çok keyif almanızı sağlayan bu teknoloji ile birlikte kendi odanızı bir savaş cephesi yapabilir, bahçenizi gerçek bir stadyuma çevirebilirsiniz.
Artırılmış Gerçeklik ile Sanal Gerçeklik Arasındaki Farklar Nelerdir?
Dijital çağ ile ortaya çıkan bu iki kavram birbiri ile çokça karıştırılmaktadır. İnsanlar bu iki teknolojiyi de aynı işlev için kullanıldığını düşünseler aslında birbirinden çok farklı teknolojiler olduğu bilinmesi gerekiyor. Aslına bakarsanız bu teknolojilerin kelime anlamlarına bakıldığında hiç de birbiri ile aynı olmadığı görülmektedir.
Sanal gerçeklik adı üstünde tamamen sanal ortamda gerçekleşen bir işlemler bütünüdür. Sanal gerçeklik ile tecrübe edeceğiniz tüm ortamlar sanal dünya da yaşanmakta ve fiziksel olarak bir gerçeklik bulunmamaktadır. Artırılmış gerçeklik tam aksine sanal dünyada geliştirdiğiniz ortamı gerçek nesnelerin üzerine yerleştirilmesi işlemidir ve ortada bir fiziksel bir görünüm bulunmaktadır.
Örnek verecek olursak AR teknolojisinde odanızın duvarında bulunan aynanın üzerine bir cisim yerleştirebilirsiniz ve ayna fiziksel olarak odadadır ve üzerine yerleştirdiğiniz modeller sadece bu teknoloji ile görülebilir. Sanal gerçeklik teknolojisinde ise odanızı ve duvardaki aynayı siz sanal ortamda oluşturursunuz. Sanal gerçeklik teknolojisinde bu görüntüleri görebilmeniz için sanal gerçeklik gözlüklerine ya da özel başlıklara ihtiyaç duyulurken AR teknolojisinde sadece bir cihaz kamerası ile görüntüleri görebilirsiniz.
Artırılmış Gerçeklik Örnekleri
Tüm dünyada çokça kullanılan AR teknolojisi ülkemizde de tercih edilen bir teknoloji olmaya başlandı. Birçok alanda hizmet veren sektörler bu teknolojinin sağladığı kolaylıklardan faydalanıyorlar. Özellikle ülke ve gezi turları yapmak isteyenlerin AR teknolojisinden yararlandıkları bilinmektedir. Tüm dünyada etkisini gösteren covid 19 pandemi hastalığı sebebiyle gidemediğiniz müze gezintilerinde artırılmış gerçeklik teknolojisi hayli fazlaca kullanılmıştır. Bazı büyük şirketlerin bu teknolojiyi kullanarak müşterilerine alışveriş konusunda yardımcı oldukları bilinmektedir.
Örnek vermek gerekirsek dünyanın birçok ülkesinde şubesi bulunan IKEA AR teknolojisini sıklıkla kullanmaktadır. Müşterilerine ikea place uygulaması ile mobilyaların 3D görünümle incelemelerini sağlamaktadır. Oldukça olumlu geri dönüşler alan şirket AR teknolojisinden daha fazla yararlanmak için çalışmalarına hız vermektedir.
Bir diğer örnek şirket ise Amazon müşterilerine mobil uygulama seçeneğinde AR teknolojisini kullanmaktadır. Birçok kategoride sattıkları ürünleri 360 derece döndürme imkânı sağlayarak müşterilerin incelemesine olanak sağlaması sebebiyle alışverişte kararsız kalan müşterilerine kolaylık sağlamaktadır. Satın alma sürecinde kafa karışıklığı yaşayan müşterilerin akıllarına takılan tüm sorulara cevap bulabilmesini sağlayan artırılmış gerçeklik daha birçok alanda karşımıza çıkmaktadır.
E-ticaret Siteleri için Artırılmış Gerçeklik Avantajları
Artırılmış gerçeklik teknolojisinden yararlanmak E-ticaret siteleri için oldukça avantajlı bir seçenek olmaktadır. E-ticaret sitelerinden alışveriş yapan müşteriler üzerinden yapılan araştırmalar sonucunda AR teknolojisini kullanarak satış yapan sitelerden aldıkları ürünlerde tam isabet sağladıkları belirtilmektedir.
Müşteriler bu teknolojinin kullanılarak ürün incelemesi yaptıklarında ürünü 360 derece döndürme seçeneği elde ederler. Bu nedenle satın alacakları ürünü en ince ayrıntısına kadar inceleme imkânına sahip oluyorlar. Böylelikle satın aldıkları ürünü iade etme durumlarında hatırı sayılır bir azalma meydana gelir.