AMD Nedir?

Oğuzhan Bilişik Avatar Oğuzhan Bilişik 20 Ağustos 2022

AMD nedir? Bazı kullanıcılar AMD’nin ne olduğunu, nasıl işler yaptığını ve bu zamana kadar nasıl geldiğini araştırabiliyor. Bu konuda bilgi vermek istiyoruz.

Günümüzde pek çok firma mevcut. Her şirketin kendine özgü amaçları ve projeleri var. Bu şirketlerden birisi olan ve Intel’in en büyük rakibi olan AMD, işlemci ve ekran kartı konusunda en çok tanınan firmalardan birisi olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Şirket hakkında bilinmesi gereken birçok şey var. Şirketin nasıl kurulduğu, nasıl buralara kadar geldiği ve nasıl kısa sürede bu kadar büyük bir pazar payına ulaştığı insanların sorguladığı bazı detaylar.

AMD Nedir?

AMD, Advanced Micro Devices açılımına sahip bir teknoloji şirketi. Genel merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Santa Clara şehrinde yer alan firmanın kurucusu Jerry Sanders olurken kilit isimleri arasında Lisa Su, John Edward Caldwell ve Mark Papermaster bulunuyor. Dünya çapında hizmet sunan AMD şirketi, özellikle bilgisayar alanında çalışmalar yapmaya gayret ediyor.

AMD Nedir

AMD firmasının 2021 yılı verilerini incelediğimizde gelirin 16 milyar dolar olduğu ve net gelirin 3.1 milyar dolar seviyesinde olduğu ifade ediliyor. Şirketin mal varlığı 12 milyar dolar olurken değeri 7.5 milyar dolar olarak belirtiliyor. Şirketteki çalışan sayısı 15.500 olarak dile getiriliyor.

AMD Ürünleri

AMD ürün gruplarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • CPU
  • GPU
  • Çipset
  • Mikroişlemci
  • Ağ geçidi
  • Anakart çipseti
  • Kontrolcü
  • Entegre işlemciler
  • SSD
  • Sürücü
  • TV aygıtları
  • Çip üzerinde sistem

AMD’nin yer aldığı endüstriler de şu şekilde ifade edilebilir:

  • Yapay zeka
  • GPU
  • Ekran kartı
  • Bilgisayar donanımları
  • Video oyunları
  • Elektronik parçalar

Genel olarak özet bilgi verdiğimize göre artık AMD’nin en popüler parçalarından söz etmeye başlayabiliriz. “AMD nedir?” dışında bu konuda da bilgi sahibi olmak büyük bir önem teşkil ediyor. AMD’nin sıklıkla tercih edilen ürünleri arasında CPU’lar yer alıyor. Bu işlemciler, anakartın beyni olarak tanımlanabilir. CPU konusunda Ryzen serileri ile öne çıkan firma, son olara AMD Ryzen 5000 serisi ile kullanıcılarla buluştu. Bunun yanı sıra AMD Ryzen Threadripper ve AMD Ryzen PRO gibi farklı masaüstü işlemciler de bulunuyor. Bunun dışında müşteriler sunucu, iş istasyonu ve dizüstü gibi farklı alanlarda da CPU ürünlerine ulaşabiliyor.

AMD’nin en popüler ürün grupları arasında ekran kartları da yer alıyor. Kendi ürettiği GPU’lar iş istasyonu, dizüstü ve masaüstü gibi çeşitli alanlarda tercih edilebiliyor. Masaüstü günümüzde en çok öne çıkan ekran kartı modelleri arasında yer almakta. Masaüstü tarafını incelediğimizde tüketiciler RX 6000 serisi ile karşılaşıyor. Modeller arasında RX 6900 XT, RX 6800 XT ve 6800 gibi ürünler mevcut. İş istasyonu tarafında ise Radeon PRO W6800 Graphics ve Radeon PRO W6400 Graphics gibi çeşitli ekran kartı modelleri var.

AMD nedir?” konusunda ürünler hakkında biraz daha bilgi sunmak isteriz. AMD, CPU içerisinde bulunan APU yani entegre GPU’lar da geliştiren bir firma. Pek çok seride APU geliştiren AMD, son zamanlardaki APU performansını geliştirmiş görünüyor. Şu anda güçlü bir APU modeli tercih edilerek birçok oyun orta ve düşük ayarda akıcı oynanabiliyor. Bazı oyunlar yüksek grafik ayarlarında dahi tercih edilebilir.

AMD Teknolojileri

AMD nedir?” konusunda sizlere biraz da teknolojiler hakkında bilgi vermek istiyoruz. AMD, sunduğu ürünlerde çeşitli teknolojilere yer veriyor. Öncelikle CPU teknolojilerinden bazılarına değinelim. Bunlardan birisi HyperTransport olarak açıklanabilir. Bu teknolojinin amacı düşük gecikme ile daha iyi performans sunmak. AMD, yüksek bant genişliği sağlayarak daha düşük gecikme ile CPU ile APU arasındaki iletişimi güçlendirmeyi hedeflemiş durumda. Bir diğer teknoloji olan Infinity Fabric teknolojisi de verimliliği arttırmak adına yer alan bir teknoloji.

Bir diğer CPU teknolojisi olan AMD StoreMI, depolamaya erişim konusunda hızlı ve kolay bir yol sunuyor. Bu da depolama performansını arttırıyor. AMD Ryzen Master Utility teknolojisi ise hız aşırtma yapmanın basit ve güçlü yolunu kullanıcılarla buluşturuyor. Bunun için bir panel yer alıyor. Bir diğer işlemci teknolojisi olarak bizleri karşılayan AMD Ryzen VR-Ready Premium ise VR deneyimini geliştirmeyi amaçlayan bir yapıya sahip.

AMD nedir?” konusunda sizlere biraz da GPU teknolojilerinin bazılarından söz edelim. Bunlardan birisi AMD Eyefinity olarak açıklanabilir. Bu teknolojinin amacı, 6 monitöre kadar monitörlerin tek bir monitörmüş gibi geniş gözükmesini sağlamak. Bu teknoloji, geniş çözünürlüğe imkan sağlıyor. AMD FreeSync teknolojisi ise monitör ile ekran kartı arasındaki ekran tazeleme dengesini koruyarak ekran yırtılmasının önüne geçiyor. AMD CrossFire, çoklu GPU desteği sağlarken bunun yanı sıra video işleme ve video şifreleme gibi teknolojiler de bu ekran kartlarında mevcut.

AMD Nedir

Daha pek çok GPU teknolojisi mevcut fakat hepsini yazsak konuya sığmaz. Bunun yanı sıra yazılım ve diğer ürünlerle ilgili teknolojiler de AMD tarafından sağlanıyor. AMD, bu konuda attığı emin adımlarla gelişmeye devam ediyor ve en iyi hizmeti kullanıcılarına sunmaya gayret ediyor.

AMD Tarihi

AMD nedir?” konusuna değinirken firmanın tarihine de değinmek lazım. Sizi 70’li yıllara götürelim. AMD, 1 Mayıs 1969 tarihinde kuruldu. Kurulduğu dönemden sonra CPU piyasasına girme kararı alan firma, hemen Intel’in işlemcilerini kopyalayarak daha güçlü bir şekilde kendi işlemcilerini piyasaya sürer. Örneğin Intel, 1 MHz işlemci ürettiyse AMD, bu işlemciyi kopyalayıp 1,2 GHz olarak piyasaya sürer ve daha etkili olmaya çalışır. AMD’nin CPU konusundaki bu tutumu 90’lı yılların ortalarına kadar devam eder. Intel ise IBM ile yaptığı anlaşma sebebiyle pek bir şey demez.

AMD nedir?” konusunda bu hikaye bilinmelidir. AMD, 90’lı yılların ortalarında kendi CPU’larını üretmek için araştırma ve geliştirme çalışmaları gerçekleştirir. 2000’li yıllarda yapılan bu çalışmalar meyvesini verir. AMD, artık Intel ile aynı anakartı ve işlemci soketini kullanmamaya başlar ve kendi CPU’larıyla yoluna devam eder. Dünyanın ilk 64 bit işlemcisi de AMD ile birlikte pazarda yer alır. AMD, çoklu çekirdek konusunda da önemli adımlar atar. Intel ise 2000’li yılların başında geri kalmıştır.

2000’li yıllarda AMD, Intel’in önüne geçer, firma için bu dönemler adeta altın çağı gibidir. Intel, bu dönemde etkili olmak için anakart üreticilerine baskı kursa dahi bu yeterince etkili olmaz. Ta ki 2010’lu yıllara doğru Intel’in tekrardan çıkardığı güçlü işlemcilere kadar AMD’nin etkili pazar payı devam eder. AMD, son zamanlarda yeniden bir yükseliş içerisine girmeye başladı.

AMD Pazar Payı

Pek çok kullanıcı “AMD nedir?” konusunda pazar payı hakkında da bilgi sahibi olmaya çalışabiliyor. Öncelikle CPU pazar paylarından bahsedelim. AMD, son zamanlarda büyük bir artış yaşayarak Intel’in karşısında etkili bir şekilde bulunmaya başladı. 2016 yılında %17 seviyesinde olan AMD, 2021 yılında %40’a yaklaştı. 2022 yılının ilk çeyreğini incelediğimizde AMD %36 iken Intel %63 civarında bulunuyor. Intel’deki düşüş dikkat çekiyor.

Bir diğer alan olan GPU alanını incelediğimizde Intel, NVIDIA ve AMD ile karşılaşıyoruz. En çok kullanılan GPU olan Intel %60’ın üzerindeyken NVIDIA %20, AMD %18 pay almış durumda. Steam verilerini incelediğimizde en çok kullanılan ekran kartı %7,95 ile NVIDIA GeForce GTX 1060 olurken AMD’nin en çok kullanılan ekran kartı %1,6 ile entegre grafik kartı olarak görünüyor. Ardından sırayla RX 580, RX 570, Vega 8 ve RX 5700 XT geliyor.

Sonraki yazı: Vulkan Nedir?

0 Yorum

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.