Featured Snippets Nedir? Nasıl Kazanılır? (2024)

Featured Snippets Nedir? Nasıl Kazanılır?

Her yerde görüyoruz ama ne olduğunu tam olarak anlamıyoruz…

Ya da incelikleri konusunda kendini internetin karanlık sayfaları arasında kayıp mı hissediyoruz.

O zaman Google Featured Snippets (Google Öne Çıkan Snippetler) konusunu açıklamanın tam da sırası gelmiş demektir.

Featured Snippets, ya da diğer adıyla Öne Çıkan Snippet’ler, arama sonuçlarında aşağıda çıkan bilgi kalabalığını özetleyen, kısa ve direkt cevaplar bulabileceğin bir arama özelliğidir.

Bu özellik, Google’ın kullandığı websiteleri için 200den fazla sıralama faktöründen çok daha farklı, Google’ın özellikle oluşturduğu bir algoritma üzerinde çalışmaktadır.

618Media SEO ekibi olarak, bu sinyalleri daha iyi anlamak ve verimli kullanabilmek için pek çok deneyler oluşturduk ve her zaman da dediğim gibi sürekli bir şekilde test etmeye devam ediyoruz.

Peki tüm bu denemeler ve testler sonucunda neler mi bulduk?

Featured Snippets’leri en iyi şekilde kullanabilmen için bazı metodlar geliştirdik.

Featured Snippets’leri en iyi şekide optimize etmen, yani Google arama motorunu daha verimli kullanman için yöntemleri oluşturduk.

İşte bu yazımızda da ana hedefimiz sana hem Featured Snippets’leri çok daha yakından öğretmek ve yaptığımız testlerin sonuçlarını paylaşmak.

Featured Snippets Nedir? Nasıl Kazanılır? 2

Birkaç yıl önce, pazarlamacılar tuhaf bir gidişatın farkına vardılar.

Yıllar boyunca istikrarlı bir şekilde büyümelerine rağmen blogların ziyaretçi sirkülasyonu giderek azalmaya başlamıştı.

Blog ve SEO ekipleri tarafından yapılan geniş çaplı araştırmalardan sonra, bu duruma neyin sebep olduğunu bulmak hiçte zor olmadı. Senin de tahmin edebileceğin üzere suçlu Google’dan başkası değildi.

Peki Google ne yapmıştı da blogların trafikleri böylesine bir düşüş ile karşılaşmıştı? Cevap aslında çok basit. Google Featured Snippets algoritmasını sahaya sürmüştü.

Bu algoritma nedeni ile dünyanın dört bir yanındaki blog sahipleri ve içerik üreticileri, websitelerine ziyaretçi akışını sağlamakta inanılmaz derece de zorlanmaya başlamıştı.

Gün geçtikçe algoritmanın yani Featured Snippets etkisi kendisini çok daha göstermeye başladı ve tüm bu uzmanlar bu algoritmayı enine boyuna anlamaları gerektiğinin iyice farkına vardırlar.

Elbette herkes bu sonuca ulaşmadan tüm işlevi anlayan uzmanlar çoktan websitelerine trafik çekmeye ve rakiplerini geride bırakmaya başlamıştı.

Optimize etmekten başka bir çare kalmamıştı.

Elbette bu güncellemin ilk çıktığı zaman için geçerliydi. Şu an kesinlikle bu algoritmayı bilmen gerekiyor. Neden mi? Çünkü bilmezsen ve ona göre hareket etmezsen rakiplerine yetişemezsin bile.

Neden bu kadar önemli olduğunu anladıysan artık işin ana kısmına geçebiliriz. Featured Snippets nedir, ne değildir?

Featured Snippets Nedir? Nasıl Kazanılır?

Elbette en temel soruyu sorarak başlamak, öğrendiklerinin sağlam bir zemine oturacağı anlamına gelir. Öyleyse başlayalım.

Featured Snippets, arama motoruna yazılan sorgunun, hiçbir websiteye girmeden, arama sonuçları sayfasında cevabını bulabileceğin bir Google özelliğidir.

Bu özellikle sayesinde Google arama nedenini anlar ve anında bir cevap vermek ister. Böylelikle, websiteleri arasında dolaşıp soruna cevap aramana gerek kalmaz. Zamandan tasarruf edersin.

Featured Snippets sayesinde Google’ın sana verdiği özet cevabı, ilk sırada olan sayfanın hemen üstünde görebilmeni sağlar.

Google, bu cevapları bulmak için arama sayfasının ilk sayfası üzerinde arama sonuçları sayfasını tarar(1’den 10’a kadar olan sonuçlar) ve bulduğu en iyi cevabı senin karşına çıkarır.

Fakat Featured Snippets’i kazanan sayfanın metni kesinlikle sıralamadıki birinci sonuç olması gerekmez.

Google tarafından karşına getirilen sonuç, genellikle sorduğun soruya en iyi ve öz şekilde cevap vermiş bir websitesinden alıntı yapılarak elde edilmiş olur.

Bu şekilde Google, sayfalara sonuçlarda birinci sırayı kazanamasalar bile ilk sırayı elde etme şansını Featured Snippet ile elde etmesi için açık bir kapı verir.

Featured Snippet’ler karşına farklı şekillerde çıkar

  • Paragraf Featured Snippet

Aradığın sonuca en uygun şekilde bulunan bilgi paragraf formatındadır ve karşına çıkar. Bu format genellikle en çok karşılaşılan Featured Snippet örneğidir.

  • Liste Featured Snippet

liste featured snippet

Noktalamalar ya da sıralı sayılar şeklinde görebileceğin liste formatıdır. Genellikle süreç odaklı ya da adım adım talimatlar bulabileceğin sorgu cevabıdır.

  • Tablo Featured Snippet

Diğer Featured Snippet formatlarına kıyasla, daha nadir karşına çıkan tablo biçiminde cevaplardır. Genellikle tablolar websitelerinde görsel bir öğe olarak kullanıldığı için bu sonuç çok nadirdir.

Elbette şimdi bunlar dışında başka format yok mu diye sorabilirsin. Featured Snippet’lerin yanı sıra, arama sonuçları sayfalarında sıkça görebileceğin birkaç özellik daha var.

  • Kullanıcılar Bunları da Sordu

Bu özellik, arama motoruna yazdığın sorunun cevabı ile birlikte aradığın soruya yakın ya da ilgili cevapların, arama sonucu sayfasının altında yer alan önerilen sorular listesidir.

Bahsedilen bu liste, sonu olmayan bir genişliğe sahiptir.

Kullanıcılar bunları da sordu featured snippet

Bu demek oluyor ki; bu listedeki önerilen bir sorulara ne kadar tıklarsan karşına o kadar cevap, yani daha çok ilgili arama gelecektir. Bir bir sonuca tıkladığında beraberinde üç ve beş arasında bağlantılı soru ve cevap çıkaracaktır.

  • Hızlı Cevap/ Araçlar

Araçlar özelliği her türlü üst düzey ve somut aramalar için karşına çıkabilir.

Araçlara birkaç örnek vermek gerekirse; sözlük, hesap makinesi, çeviri, dönüşümler, zaman dilimi, oyun puanları araçlara örnektir.

  • Carousel (Döngü)

Belirli bir nesnenin seçeneklerini listeyen bir döngü kart listesidir.

Genellikle sorgu maksadının fazla varyasyonlu veya en iyi opsiyonlardan birini aradığı üst düzey sorgular için gösterilir. Mesela ‘’best CRM’’ sorgusu için bir carousel formatının karşımıza çıktığını görebilirsin.

  • En Çok Okunan Haberler

en çok okunan habrler

Sorgunun konusuna göre resmi olarak yayınlanmış haber kaynaklarının yer aldığı özelliktir. Bu sonuçlar güncel haberlerden ve soruna en doğru cevabı veren kaynaklardan oluşmaktadır.

  • Bilgi Kartı

Arama motoru sonuçları sayfasında bulabileceğin belirli bir sorgu hakkında daha fazla bilgi bulabileceğin özel bir paneldir. Genellikle şirketler, yerel işletmeler, ünlü şahıslar ve yerler için yaptığın sorgularda karşına çıkar.

bilgi kartı

Google Haritalar bilgilerini, inceleme ve analizleri, Wikipedia bilgilerini ve daha birçok veriyi bir arada bir şekilde bulundurur.

Arattığın bir sorgu için, organik arama özelliklerinin herhangi bir kombinasyonunu görebilirsin. Organik sonuçlar için mülk elde etmek git gide zor bir hal alıyor.

Featured Snippets kısımında bir yer kazanmak veya ‘’kullanıcılar bunları da sordu’’ sonuçlarında olmak gün geçtikçe çok daha önemli bir yer halini alıyor. Öne çıkan snippet kısımları SERP’lere hakim olduğu için bu önem gün geçtikçe daha çok artacaktır.

Örneğin ‘’ CRM software’’ sorgusunu ele alalım:

Bu, CRM elde etme çabalarımız için en temel ve yüksek amaçlı anahtar kelimelerden biridir.

Eğer CRM konusu hakkında hiçbir araştırma yapmadıysan, bu anahtar kelime her uzmanın genellikle aradığı bir kelimedir. Oldukça büyük bir arama hacmine sahiptir.

  • Aylık arama hacmi 70.bin’in üzerinde (dünya sıralamasında)

Arama sayfasının hemen üst kısmında yer alan ve birisi sayfayı kaydırmadan önce muhtemelen göreceği kısımda:

  • Dört tane ücretli ilanlar
  • Featured Snippet paragrafı (Aradığın bölgeye göre değişim göstermektedir)
  • Diğer kullanıcılar bunları da sordu
  • Birinci organik arama şeridi

Aşağıdaki görselde de görebileceğin gibi yukarıda saydığım dört maddeden bir tanesi önüme çıkmaktadır.

featured snippet

Featured Snippet’ler Genellikle Nerede Karşına Çıkar?

Featured Snippet nedir nelerdir öğrendiğimize göre şimdi sırada nerede karşımıza çıkacağını keşfetmekte olmalı. Bu yüzden senin için aşağıya nerelerde ve hangi aramalarda bu sonuçlar ve bölümler ile karşılaşacağını sıraladım:

  • Soru kelimelerine sahip olan sorgular için genellikle Featured Snippet bölümü çıkar: Örneğin, Kim, Nasıl, Sahip, Ne, Ne Yapar, Ne Zaman, Nerede, Ne, Ne ve Neden?
  • Genel veya ana başlıklar için Featured Snippet bölümleri aramalarda yerlerini alır. 
  • “Diğer kullanıcılar bunları da sordu” özelliği çoğu zaman: Bu durumda yaptığın sorguların Featured Snippet halinde de görmeni sağlar.
  • Featured Snippet genellikle arama sorgusu çok daha fazla hacme sahip, içeriğin bulunduğu zamanlarda yerini alır.  (Google’ her zaman daha fazlasını ekler)

Featured Snippet’ler, müşterilerin arama yaptığında, terimlerin ve sorguların çoğu bu özelliği ile birlikte gösterilir.

Diğer bir deyişle, müşterilerin Google’da arama yaptığında görecekleri ilk sonucun, Featured Snippet’de yer alan websiten olması sana büyük bir avantaj sağlayacaktır.

İşte bu iki cümle bile neden bu bölümü çok önemsememiz gerektiğini benimser.

  • Mobil Arama Hacmi

Son yıllarda, mobil aramalar yüzdesi masaüstü aramalar yüzdesine çoktan yetişti, hatta geçmek üzere.(1.000 sorgudan %71’i sesli aramalardan gelen sorguların Featured Snippet’leri tetiklediğini gösteriyor.)

Hem Google hem Yandex, Bing gibi arama motorları sesli aramaların, mobil aramalarda 2020 gelmeden  %50’sini oluşturacağını iddia etti ve açıkçası oldu da.

Bununla birlikte birçok araştırma sonucunda mobil cihazların masaüstü cihazlardan çok daha fazla kullanıldığını ortaya koyuyor. Kısacası deviz Mobil Cihaz devri.

  • Müşterilerin Arama Şekilleri

Önem vermeni gerektiren bir diğer unsur ise kuşkusuz ki müşterilerin arama şekilleri olacaktır. Eğer müşterilerinin arama tarzlarından bi’haberdarsan sorun büyük demektir. Arama şekillerinin nasıl olduğunu ve hangi adımları attıklarını biliyorsan, iyi bir strateji belirleyebilirsin.

Böylelikle rakiplerinden daha avantajlı olup, onlara fark atabilecek duruma gelirsin.

618Media vs Featured Snippets

618media

618Media ekibi olarak bizimde amaçlarımızdan biri, okuyucularının bize ulaşabilmesi ve aradıkları tüm bilgileri en doğru şekilde elde edebilmeleridir. Ve en önemlisi Featured Snippet’lerde yer alabilmektir. Fakat bu özellikte yer alabilmek için hala yapılması gerken çok iş olduğunu biliyoruz.

Bu senenin başından beri tüm faydalı bilgilere sahip rehberlerimizle Featured Snippet’lerin potansiyel olarak yaklaşık %5 olduğunu belirledik.

Elbette internet çok büyük bir bilgi kaynağı ancak hepsinden öne geçebilmek her şeyden çok daha önemli. İşte bu bu yüzden elde ettiğimiz bu yüzde bize, Featured Snippet’lerde yer alabilmemiz için sorgu sayılarımızı arttırmamız gerektiğine dair bir ton neden verdi.

Ancak şunun da farkındayız ki; Featured Snippet’lerin %100’ünü kazanmak neredeyse imkansız!

En nihayetinde Google, aranan sorgu için ilk sayfada birinci sıradakinden onuncu sırada yer alana kadar sıralaması olan websitelerinden içerikleri alacak ve yerleştirecektir. Birinci olmak hiçbir zaman bu alanda kesin bir yerimiz olacağını açıklamayacaktır.

Bunun yanı sıra Google’ın sık sık URL’lerin içeriğini, arama motoru sonuç sayfalarındaki diğer sayfalara göre daha fazla seçmeye meyilliminde olduğunu da çok iyi biliyoruz.

Bizim geçmişte yakaladığımız Featured Snippet’lere baktığımızda, büyük bir çoğunluğu Google’ın ilk sayfasında sıraladığımız blog gönderilerinden aldığımızı da gördük.

618Media’nın potansiyel olarak yakalayabileceği tüm snippet’leri inceledikten sonra, yalnızca blog içeriğimizi optimize ederek Featured Snippets’lerde yer alma ve büyüme fırsatı olduğunu biliyorduk.

Öne çıkan snippet’leri optimize etmek için zaten 1. sayfadan üçüncü sayfada yer alan sıralamasında zaten yer aldığımız sorguları çantada keklik olarak değerlendirdik. Dahası, Featured Snippet’leri yakalamak için içeriğimizi nasıl optimize etmemiz gerektiğini bildiren bir dizi deneme oluşturduk.

Sen de bizim ekibimizin deneyimlerinden faydalanarak Featured Snippet’ler de yer alıp, websitenin görünürlüğünü arttırabilirsin.

Deneyler Ve Sonuçlar:

Her zaman bir konuyu en iyi şekilde anlamak için denemelerin sonuçlarını incelemek gerektiğini savunmuşumdur. Bir konuyu ne kadar teoride bilsen de sonuçta canlı canlı neler olduğunu görmek ya da en sonunda sonuçlarını analiz etmek çok daha yardımcı olacaktır. İşte bu yüzden senin için birkaç deneyi ve sonucunu sıraladık.

Hazır mısın?

  • Deney 1

Soru: Featured Snippet’leri optimize ederken sürekli ve basit HTML kodu kullanmak gerekir mi? Bu şekilde ilerlersen Featured Snippet’leri kazanma şansın ne kadar olur?

Cevap: EVET!

Aşağıda senin için hazırladığımız deneyi kendi web sitendendeki gönderilere uygular ve Featured Snippet’ler de yer alırsan, tıklanma oranını ve ziyaretçi trafiğini arttırabileceğini görebilirsin.

Süreç : Matthew Howells-Barby, temiz ve tutarlı HTML kodunun, Featured Snippet’lerin kazanılmasında büyük bir faktör olabileceğini öne sürmüştü.

Bu temiz kod ilkesini rehber olarak kullanan websitesi ekibi, kullanıcıların herhangi bir blog ya da websitesine Featured Snippets için optimize edilmiş içerik eklemelerine olanak sağlayan bir Snippet kodu icat etmiştir.

Deney Adımları

  1. Arama motoru sonuçları sayfasında şu anda sahip olmadığımız bir Featured Snippet’i olan bir sorgu için birinci ve üçüncü sayfa sıralalı konumdaki 173 yüksek trafiği olan blog sitesi URL’si tespit ettik.
  2. URL’leri rastgele bir kontrol grubuna (86 URL) ve bir deneme (87 URL) grubuna göre ayırdık.
  3. Kontrol grubunda olan blog gönderilerde herhangi bir ayarlama yapılmadı. Bu, sık sık yer aldığımız Feature Snippet’ler konusunda ana hattımız oldu.
  4. Deney Grubu gönderilerinin en üsttekilerine yeni bir temiz kod ekledik
    • Featured Snipet için optimize edilmiş bir metin yazdık( Yeni bir metin ya da gönderilerin içinden alınmış bir metin)
    • Mevcut Featured Snippet’in olduğu formatı kullandık.( paragraf ya da liste)
  1. Yeniden taranması için deney grubu URL’leri Google’a gönderdik.
  2. 4 hafta boyunca her gün Featured Snippet’leri takip ettik.

Yukarıdaki kutuda deney boyunca adım adım Featured Snippet’leri nasıl optimize ettiğimizi anlattık. Fakat aklında daha iyi canlanması adına aşağıdaki görsele bir de sen göz at.

Yukarıdaki görsel, test edilen bir blog gönderisinin kaynak koduna eklediğimiz bir Feature Snippet kodu örneğidir.

Yukarıdaki blog yazısında, başarılı bir Snippet kodu uygulandığında, Google’ın gönderimizi Featured Snippets özelliği olarak aldığında nasıl gözüktüğünü görebilirsin.

  • Sonuç

Yaptığımız bu ilk deney başarıya ulaştı.

Dahası, tahmin ettiğimizden çok daha iyi bir sonuç elde etmemizi sağladı.

URL’lerin tekrar taranması için Google’a gönderdikten 24 saat sonra, deney grubumuzda 7 adet yeni Snippet edindik. Bu URL ve sorguları 4 hafta takip etmemizin sonucunda, %1-2 Featured Snippet kazanma oranı olan gönderilerimiz bu deney sonucunda %8-12 Featured Snippet’ler de yer alma oranı yakaladı.

Bu sonuçlar bizim için, istatistiksel olarak oldukça önemliydi. Featured Snippet özelliğinde yer alan gönderilerimizin, arama motoru sayfasında tıklanma sayısının %10.5 oranında, tıklanma oranının ise %10.13 oranında artış gösterdiğini gördük.

Ayrıca, web sitemizin trafiğinin de arttığını görmek bizim için iyi bir haber oldu.

Snippet’ler Google’ın bir algoritma özelliği olduğundan, Featured Snippet’lerin ne zaman, hangi sorgu için, hangi içerik ile birlikte ve hangi form da gözükeceğine dair fazlasıyla varyasyon vardır.

4 hafta boyunca her gün Snippet’leri takip etmemizin sebebi ise ne zaman belirip ne zaman kaybolduklarını, ya da ne zaman ve ne sıklıkta içerik değiştirdiklerini hesaba katabilmekti.

  • Deney 2

Soru : Bir gönderi için, başlıklara temiz formatlama yapmak liste Featured Snippet’leri kazanmanı sağlar mı?

Cevap : EVET!

Süreç: Yapmış olduğumuz Featured Snippet araştırması, Google’ın liste Snippet’lerini herhangi bir sayfadaki başlıklardan çekme yeteneğini ortaya çıkarmamızı sağladı.

Örneğin: Eğer ‘’en iyi şahsi web siteleri’’ başlıklı, liste formunda bir gönderin varsa, Google Featured Snippet özelliği için hazırladığın gönderinin başlıklarını alabilir.

Çoğunlukla, h2’ler liste başlıkları, h3’ler ise liste unsurları olarak Google tarafından seçilir.

618Media olarak birçok numaralanmış ya da listelenmiş içeriklerimiz olduğunda, başta bunun bizim için iyi bir haber olduğunu düşünmüştük. Ancak daha derine indikçe Google’ın hala neden yayınlarımızı Featured Snippet ya da zayıf olarak formatlanmış yayınları almadığını bulamadık.

SEO yönetici olan Padraig O’Connor hipotez olarak şunu öne attı: Formatlama biçimi ve kalitesi Feature Snippet’lerde yer alma kriteri olarak önemli olabilirdi.

Google, elde olan Snippet’ler arasında bir eleme yapabilmek için özel bir algoritma kullandığından ( Neler olup bittiğini anlayabilmesi için), eğer bir içerik yeterince iyi biçimlendirilmemişse, o içeriği görmezden gelebiliyor. Featured Snippet’leri kazandığımız liste gönderilerimiz için Google, arama motoru sonuçları sayfasındaki başlık formatlarımızı ( örneğin: 1) tanımlayamamış olduğunu düşündük.

Eğer Featured Snippets özelliğinde yer almasına rağmen, Google formatı algılayamadığı için bilgi içeriğini karıştırmış durumda olabilir.

Bir kullanıcı olduğunu farz edelim. Google arama motoruna ‘’en motive edici konuşmalar’’ yazdın.

Sonuçlara bakıyorsun ancak Featured Snippets kutucuğunda en motive edici konuşmalar listesi yerine birtakım farkı içerik öğeleriyle karşılaşıyorsun.

Bir kullanıcı olarak böyle bir kafa karışıklığı yaşatan ve sorgu ile alakasız olan bir web sitesine girmeyi tercih eder miydin?

İşte tam da bu anada 618Media ekibi olarak, Feature Snippet’lerde yer almamızın, liste formundaki gönderilerimizin başlıklarının formatlandırılmasındaki önemi test etmek istedik.

Adım adım göstermiş olduğumuz deneyi inceleyerek bu testi nasıl yaptığımızı öğrenebilirsin.

  1. Arama motoru sonuçları sayfasında henüz kazanmamış olduğumuz liste Featured Snippet’lerinin yer aldığı bir sorgu için 1# dan 6# ya sıralaması olan 62 yüksek trafikli blog gönderisi URL’si belirledik.
  2. URL’leri rastgele bir şekide, deneme grubu (31 URL) ve kontrol grubu (31 URL) olarak ayırdık.
  3. Kontrol grubunda olan blog gönderilerinde herhangi bir ayarlanma yapılmadı. Bu bizim, Featured Snippet’lerde yer alma sıklığımızın ana hattı oldu.
  4. Deney grubu blog gönderilerindeki başlık formatı ve kodu temizledik.
    • Yazının sıralamasının h1 olduğundan emin olduk. (genel sayfa başlığı)->h2 ( alt başlık )->h3 ( liste öğeleri )
    • Eğer herhangi biri yoksa onun yerine h2 eklendi.
    • Başlık listesi formatı ‘’1)’den ‘’1’’ e dönüştürüldü.
    • Konu ile alakasız ve herhangi bir fonksiyonu olmayan etiketleri başlıklardan ayıkladık.
    • Başlıktaki herhangi bir gereksiz veya gereksiz etiket kaldırıldı (örneğin, <span>, <strong> gibi)
  1. Yeniden tarama ve endeksleme için deneme grubu URL’leri Google’a gönderdik.
  2. 10 gün boyunca Featured Snippetler takip ettik ve inceledik.
  • Sonuç

Blog yayınlarımızda yapmış olduğumuz birkaç format güncellemesi oldukça faydalı oldu (Yani: Herhangi bir içerik ya da düzenlemesi yapmadan, yalnızca başlıkların ve HTML etiketlerinin formatlarını değiştirdik.)

Bu sayede yaklaşık %10-15 oranında, sadece format değişikliği yaparak kazandığımız Featured Snippet’lerde artış oldu. Sıradan bir kazanma oranı (%0.5) ile kıyaslandığında oldukça önemli bir orana sahip olduğumuzu gördük.

Featured Snippet’lerde yer almamız aynı zamanda, bloğumuzu ziyaret eden kullanıcı sirkülasyonunu da artırdı.

  • Deney 2.5

Soru : Google liste Featured Snippet’ler (başlık ya da liste öğeleri) için hangi HTML öğelerini genellikle tercih ediyor?

Cevap : Öyle gözüküyor ki, Google bu durum için < li > kodunu tercih ediyor. Ancak kesin bir şey söylemek için daha fazla test yapılması gerekiyor.

Süreç : Bu noktada aklına şu soru gelmiş olabilir: Artık hem Featured Snippets kodunun hem de hem de temiz başlıkların Featured Snippet’lerini kazanmakta iyi olduğunu biliyoruz.

Peki hangisini kullanmak daha iyi ve daha kolay olur?

Sorunun cevabını senin için aşağıdaki maddelerde adım adım açıkladık.

Zaten bir Featured Snippets özelliği kazanmış bir gönderi için ( Başlık kodlarını temizleyerek kullandığımız ve 2. Deney’den elde ettiğimiz Snippet)

  1. Sayfamıza özel bir Featured Snippets kodu ekledik.
  2. Google’ın hangi kodu seçtiğini anlayabilmek için küçük bir değişiklik yaptık. (618Media ve Pexels’in sırasını değiştirdik)
  3. Google’ın h2 ve h3 başlıklarından içerik bulundurup bulundurmadığını ve Snippet içeriğini değiştirip değiştirmediğini anlamak için Snippet’leri 1 hafta takipte tuttuk.

Featured Snippets Nedir? Nasıl Kazanılır? 3

Sonuç

URL’yi Google’a teslim ettikten sonra, 24 saat içinde Google Snippet başlıklarını kullanarak yeni Featured Snippets koduna çevirdi.

Tek fark ise HTML öğeleriydi.

Bu yaptığımız deney sonucunda anladık ki, Google liste Featured Snippet’ler için < li > HTML öğesini tercih ediyor. Acak bu konuda yapılması gereken daha birçok test ve analiz var.

Bu işlemi kendi içeriklerin üzerinde de yapman ve Google’ın web siten için ne tercih ettiğini görmen, bloğunun gelişmesini oldukça hızlandırır ve artırır.

Deney 3: Diğer Kullanıcılar Bunları Sordu

Kullanıcılar bunları da sordu

Soru :  Eğer sayfan, herhangi bir sorgu için arama motoru sonuçlarının ilk  sayfasında ‘’diğer kullanıcılar bunları da soruyor’’ Snippet’ini elde edemediyse, temiz kod ekleyerek bu Snippet’in içinde yer alabilir misin?

Cevap : Maalesef hayır!

Bu deneyi sıralaması 10’dan az olan sorgularla yaptığımızda deneyin sonucunun olumsuz olduğunu gördük.

Eğer içeriğinin ‘’diğer kullanıcılar bunları da sormuş’’ kutucuğunda olmasını ya da Featured Snippets kazanmasını istiyorsan, daima sayfanın arama motoru sonuçlarının ilk sayfasında olması gerekiyor.

Featured Snippet’leri optimize etme ve belirleme sürecini ölçeklendirmen için oldukça geniş varyasyonlu araçlar vardır. Fakat büyük bir bütçeye sahip değilsen senin için sayfanın kazanabileceği Featured Snippet’leri kazanma yolları daha farklı olacaktır. Neler mi? İşte senin için bunları da sıraladık.

  • Kim, ne, ne zaman, nerede, neden, nasıl gibi içeriğin ile ilgili anahtar kelime hedeflerine belirleyip, sorguları tanımla. İçeriğinin arama motoru sonuç sayfasının ilkinde( 1#-10#) olan anahtar kelimeleri bulmak için bir anahtar kelime araştırma aracı kullan.
  • Gizli dolaşma modunda yeni bir pencere aç ve içeriğini oluşturduğun alana (Google.com/ Google.de/ Google.fr vb.) giderek anahtar kelimelerin her birini birer birer gir ve Featured Snippet’ler olup olmadığını gör.

Bu basit adımları takip etmek web sitene, büyük bir bütçe havuzuna gerek olmadan Feature Snippet’leri kazanmana olanak sağlayacaktır.

  • Sayfanın ilk sayfada yer aldığı ( yani ilk 10 sıralamaya girdiğinde) ve Featured Snippet’lerde yer alan yüksek trafikli bir sorgun(ya da sorguların) olduğunda, Featured Snippets koduna sayfanın üst tarafına ekle.
  • Herhangi bir Featured Snippets olmasa bile, yakın gelecekte oluşabilecek bir Featured Snippets için, yinede sayfanın üstüne kodu eklemelisin. Google, daima arama motoruna yeni Featured Snippets güncellemeleri yapar.

Eğer sayfan iyi optimize edilmişse, yeni çıkan Featured Snippet’lerde yer alma şansını artırırsın.

Birden fazla sorguda eğer bir Snippet varsa, bu kodu sayfanın hepsine yada sayfanın en sonunda bulunan sık sık sorular sorular bölgesine ekleyebilirsin.

Featured Snippet’ler İçin İçerik Oluşturma: Araştırma Süreci ve Oluşturma

featured snippet

Snippet’in içeriği yazdığın içerik ile uyum içerisinde olmalıdır.Eğer sorguna yanıt verirse önceden yazılmış olan bir içeriği bile kullanabilirsin.)

Güncel olarak, belirli bir terim için Featured Snippets kazanan içeriklere bir göz atarak bir sonraki Featured Snippet kodunu yazman için fikir edinebilirsin.

Ama sakın bir yerden kopyalama, özgün bir şekilde yazman oldukça önemli.

Yazdığın içeriği olabildiğince kısa, öz ve anlaşılır tut, çünkü Google çoğu zaman 50 kelimeden az içeriklere Featured Snippets kazandırmayı tercih eder.

  • Snippet’i, Featured Snippets kodunun cevap kısmına göre optimize ettiğin anahtar kelimeyi ekle.
  • Bir kullanıcı, verilen bir sorgu için arama yaptığında içeriği kalın harflerle yazılmış bir şekilde görecek. Sorguyu <h2> ‘ye ya da Snippet başlığında dahil etmeye çalış.
  • Snippet’ine ilgi çekecek, insanların ona basmasını sağlayacak bir çekici CTA ekle. Diğer başka bir deyişle, sayfana ilgi çekici, insanların sayfana tıklamasını sağlayacak bir başlık ya da giriş cümlesi koy.

Bütün Featured Snippet’ler web sitene trafik çekmez, ancak sayfanda trafik olmasını sağlamak için elinden geleni yapabilirsin.

Örneğin, “Facebook kapak fotoğrafı boyutları” için Snippet’e girmenin web sitemize ek organik trafik aktarmadığını tespit ettik.

İnsanlar öğrenmek istediklerini arama motoru sonuç sayfasındaki Featured Snippet’ler sayesinde öğrendiler ve sayfamızın tıklanmasında herhangi bir artık olmadı.

  • Peki bu CTA‘yı nasıl ekleyebilirsin?

Araştırma yapmakta olan kullanıcının sayfana tıklaması için birçok neden verebilirsin.

Mesela Featured Snippet’te sadece sorunun cevabını bulundurmak yerine kullanıcıya farklı opsiyonlar sunabilirsin. Bu şekilde hem Featured Snippet’lerde yer alabilir hem de sayfanın tıklanma oranını artırabilirsin.

Bu görselde, belirli bir websitesi Featured Snippets bölümüne girmeyi başarmış. Ancak sadece bunun yeterli olmadığının farkında ki Featured Snippet kutucuğu içerisinde bazı ilgi çekici içeriklere de yer vermiş.

Sende bu örnekten yola çıkarak Google’ın alacağı yediden daha fazlasına sahip olan makaleleri listelemek için ilgi çekici bir başlık ekleyebilirsin.

Varsayalım ki ücretsiz editörlük yapan bir yazılımın blogunu yönetiyorsun ve bu bloga içerikler üretiyorsun.

Blog yazının 7 den fazla liste öğesi olması lazım ki Featured Snippet’lerde yalnızca bir kısmı gözüksün.

Böylelikle bu, kullanıcıların merak etmesini sağlayan bir unsur olacaktır.

Yazacağın kod, Featured özelliği kazanmaya çalışırken, paragraf Featured Snippet özelliği mi ya da liste Featured Snippet özelliği mi yakalamak istediğini göre değişir.

Bu temiz HTML kodunu, gönderinin en üstündeki boşluğa eklemen gerekir.

  • Paragraf Featured Snippet’i kazanmak için:

<h2>SORU</h2><p>CEVAP</p>
  • Liste Featured Snippet’i kazanmak için:

<h2>SORU</h2><ol><li></li><li></li><li></li><li></li></ol>

İyi Yapılandırılmış Blog Gönderisi Örneği

Featured Snippet için iyi optimize edilmiş bir blog post gönderisi örneğini senin için hazırladık.

Sonuç Olarak Featured Snippets

Featured Snippet’lerin optimizasyonu için aklında bulundurman gereken bazı unsurları senin için sıraladık.

  • Arama motoru sonuçları sayfasında bir Featured Snippet olup olmadığını, varsa paragraf Featured Snippet mi ya da liste Featured Snippet mi olduğunu tespit etmelisin.
  • Uygun Featured Snippet kodunu sayfanın başına eklemelisin.
  • Paragrafını 50 kelimeden az tut ve listeni kısa cümlelerle özetle.
  • Mümkün olduğunda sorguyu cevaba dahil et
  • Birden fazla Featured Snippet optimize ediyorsan, kodu sayfanın tamamına dahil et ya da sık sık sorulan sorular kısmına ekle.

Web sitenizin Google gibi arama motorlarında üst sıralarda çıkmasını mı istiyorsunuz? Bu işi profesyonel SEO ajansına bırakın!

SEO Hizmeti

Son Olarak

Bir rehberinde sonuna böylece gelmiş olduk.

Bu sefer Google’ın bir süredir algoritmasını yürüttüğü Featured Snippets nedir, nelere dikkat etmek gerekir ve en önemlisi neden bu kadar çok öneme sahip olduğuna adım adım baktık.

Bu rehberde sana örneğimiz yöntemleri deneyerek kendi blogunda yer alan içerikleri Featured Snippets bölümde görebilirsin.

Eğer tüm adımları uyguladın ama sorun yaşıyorsan bize yorum bırakmayı unutma. 😉

2 Yorum
  • Featured snippets konusundaki güzel bir makaleydi, kafamdaki bir çok konu aydınlanmış oldu. çok teşekkür ederim.

    • Oğuzhan KARAHAN User Avatar Oğuzhan KARAHAN

      Selamlar Ahmet, makaleyi beğenmene çok sevindim. umarım işini görmüştür.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.